2006-09-16

tv, aids och annat

Idag hyrde vi filmen Rent. Det är en musikalfilm som handlar om ett gäng vänner i New York. De flesta i kompisgänget lever med HIV. Handlingen utspelar sig 1989-1990.
Då var HIV-diagnosen alltid en dödsdom.
I Stockholm var situationen inte närmelsevis som i New York men vi var inte oberörda. Jag hade en skolkamrat som var bög. Vi gick i gymnasiet tillsammans. Han blev smittad när han var arton eller nitton. Han ville berätta för sin familj men han visste inte riktigt var han skulle börja. En dag satt han och hans mamma hemma och av någon anledning kom nazismen på tal. Hans mamma sa "Säga vad man vill om nazisterna men de visste ialla fall hur man tar hand om bögar."
Då kände Micke att det inte riktigt var läge att berätta för mamma.

Som av en slump när jag sitter här nu och skriver på bloggen visar de Angels in America på tv. Brilliant mini-serie om just HIV i New York. Emma Thompson spelar ängel och Al Pacino mansälskande maktman. Kvalitets-tv.

På svt 2 visar man samtidigt tv-serien Rötter. Alla dessa tusentals unga människor som rövades bort och såldes som handelsvaror i andra delar av världen. Inte västvärldens finaste ögonblick i historien.

Det här blev ett babbelinlägg. Jaja, det blir så ibland.
Imorgon går svenska folket till val. Mycket står på spel. Om ett dygn vet vi vem som kommer att regera Sverige de kommande fyra åren.

Inga kommentarer: