2006-05-08

Kurs i mänskliga rättigheter, kamrat!



Mina kära landsmän norr om den 38:e breddgraden lever i en värld de gör sitt bästa för att inte låtsas om.
Nu är ändå ett gäng nordkoreaner i Stockholm för att gå på kurs i ekonomi och mänskliga rättigheter. Allt betalt med skattemedel utpytsade genom SIDA. Två av dem intervjuades på aktuellt.
[robot-liknande röst] -Vi. Vill. Vara. Med. Och. Bygga. Upp. En. Blomstrande. Ekonomi. I. Vårt. Land.
[robot-liknande röst 2] -Vi. Ska. Lära. Oss. Mer. Om. Ekonomi.

På kavajslaget bar ialla fall en av dem en knapp med den härlige ledaren Kim Il-Jong (uttalas Kim Ill-Tjong).
Med en frisyr som skapar förskräckelse och i sig borde vara nog för avsättning, paraderar den drömlike härföraren omkring i fasansfullt illasittande och uselt sydda militäruniformer. Till det bär han tonade glasögon à la tant på 70-talet. Egentligen ser han över huvud taget ganska tantlik ut, frånsett de fula uniformerna då.
Men som om inte detta vore en tillräcklig styggelse så har karln en riktigt riktigt trist politik. En politik han i stora delar ärvt från sin far, den gudomlige ledaren Kim Il-Sung.
Tyvärr är han nog inte så skvatt galen som folk utmålar honom och det är ju faktiskt värre än om alla tomtarna övergivit loftet. Nej, han fortsätter medvetet systemet Chuche och bygger vidare på sexfiliga motorvägar som monument över sin och landets storhet medan folk svälter ihjäl (och absolut inte har råd men bil). När lycka är att fly över till fattiga delar av landsbygden i kommunist-Kina kan man kanske börja få en uppfattning om hur det står till i de norra delarna av Morgonstillhetens Rike.

Så kära landsmän, oesoe oseyo! Välkomna hit. Ta gärna en titt på våra ekonomiska system och mänskliga rättigheter. Själv är jag inte säker på om de nya kunskaperna gör er starkare eller sorgsnare.

1 kommentar:

droemmar sa...

De två nordkoreaner som uttalade sig reportaget, speciellt mannen hade en "talande blick". En blick som talade om ofrihet, lögner och rädsla.
Hoppas att Carin Jämtin får rätt, att detta projekt kan påverka Nordkorea i en riktning så att de fortsätter att öppna upp landet, istället för fortsatt isolering.