2006-01-04

Sen transponderade de sig genom Stockholm..


Så här ser den lilla godingen ut.



Först och främst vill jag önska alla ett Gott Nytt År!

Ett skinande nytt färskt år att sätta tänderna i. Mums!

Efter en angenäm julvila är det nu alltså dags att gå igång igen. En titt i almanackan avslöjar att det kommer rulla på rätt bra här efter trettonhelgen.

Några reflektioner efter julen som gått:

1. Det är fantastiskt hur man kan hålla igång med 40 graders feber när man är två år gammal! (systerdottern)

2. Man kan träna tvååringar att ha på sig glasögon när de har full vintermundering på sig eftersom begränsad rörlighet, i synnerhet tjocka tumvantar, dramatiskt försvårar avtagning av glasögon. (systern)

3. Ekologisk (ja ni vet vad jag menar) julskinka är godare än vanlig julskinka. (modern inhandlade av misstag)

4. Mormors köttbullar är godast! (mormor)

5. Stockholmarna är vänligare i trafiken än blekingeborna. (stockholmsbilisterna)

6. Systemet för betalning av trängselskatten i Stockholmförsöket, kunde nog inte bli sådär hemskt mycket kångligare. (Stockholm Stad)

Alltså, det där med hur man betalar trängselskatten förtjänare en något utförligare kommentar. Jag motsätter mig inte att man tar ut pengar av bilister för nöjet(?) att köra i Stockholms innerstad. Det tycker jag är ok. Däremot ska man vara rätt entusiastisk för att sätta sig in i hur betalningssystemet fungerar. Skulle man dock misslyckas med detta och inte betala rätt summa vid rätt tidpunkt blir man skattesmitare. Missad trängselskatt om 15 kronor gör en till skattesmitare... En skattesmitning som rimligen kostar betydligt mer än 15 kronor att hantera administrativt.
Vill man så inte befatta sig med att hålla reda på olika taxor och jakt på pressbyråer kan man skaffa sig en transponder. 2004 lärde sig svenskarna ordet tsunami. 2005 lärde man sig ordet transponder. (Därvid slutar jämförelserna.)
Transpondern fästes på vindrutan. Först ska man tvätta glasytan med en med transpondern medföljande spritindränkt servett. Torka torka. Därefter ska man se till att glasytan är minst 15 grader celsius. Även om Stockholmsk vinter förvisso har växthuseffektsökat i temperatur uppnår en typisk januaridag trots allt icke 15 grader. Någon föreslog att man med hjälp av skarvsladd och hårtork kan värma kylslagen vindruta. Låter förnuftigt....
Sen skall man innan glasytan svalnat igen, snabbt avlägsna skyddspappret på transponderns klisteryta och trycka dit apparaten på vindrutan. Man undrar så stilla hur många som går igenom den här processen för att upptäcka att den lilla eländesdosan sitter åt fel håll. Alla som någon gång försökt dra loss någonting man fäst med högkvalitativa självhäftande häftkuddar vet hur det slutar. Häftkudden ger först inte med sig alls men går till slut sönder och man får loss saken med fragment av häftkudden i behåll. Den går absolut inte att använda igen och att skrapa bort resterna från båda ytorna är ett straff i sig självt.
Tjohej tjohej. Vissa dagar saknar man huvudstaden mer än andra och vissa dagar saknar man den inte alls.

Inga kommentarer: