2007-03-23

Min rasistiska mage

Genom åren har min mage givit mig ganska mycket problem. Det är not korrekt att beskriva min mage som rätt kinkig. För mycket fett resulterar i knip. För mycket mjölk blir också knip och uppblåsthet. För mycket lök, artificiella smakförstärkare, vissa kryddor med mera resulterar i diverse obehag som jag ska bespara er närmare beskrivning av. Alkohol i är inte heller populärt hos magen. Allt från milt obehag till kraftigt obehag. Juice lika så.
Kort sagt, jag tänker ganska mycket på vad jag äter och dricker.
Man lär sig leva med detta och kommer på hur man ska undvika de värsta fallgroparna. Ibland gör man bedömningen att det är värt att äta någonting riktigt smarrigt och sen ta en arg mage. Ofta ångrar man sig efteråt.

Men...
Jag har gjort en märklig upptäckt. Min mage blir inte kajko av östasiatisk mat!
Jo det är klart, ris är universalt snällt men koreansk mat innehåller duktigt med kryddor. Jag läste en gång en matrecension om koreansk mat. Omdömet blev att maten var mycket god men efter en koreansk middag har man en andedräkt man kan rengöra ugnar med... Kimchi som serveras till snart sagt varje rätt består av en ansenlig mängd chilipeppar. Huvudingrediensen är dessutom kål, vilket lätt orsakar uppblåst mage. Bland övriga ingredienser återfinns också mycket vitlök och salt.
Det låter som en magdödare men min mage äter denna rätt helt oberörd. Skumma små pickles i chiliröd härlig gochujangsås och hårdmarinerat kött fungerar hur bra som helst.
Heta thailändska rätter fulla av chili och röd och grön curry med lime och kokosmjölk borde verkligen lämna mig halvdöd på badrumsgolvet, men icke! Det går hur bra som helst.

Min mage verkar helt enkelt inte ha förlikat sig med att vi flyttat från asien till europa. Det sitter där och muttrar för sig själv på koreanska och undrar när det kommer mer kimchi, bolgogi, chapchae och bibimbab. Mani moegoesipsio!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hallå!

Vilken tur att vi hittat världens bästa och godaste Thaimat på söder.Våra europeska magar knorrar inte. Det vore roligt att bjuda en liten före detta asiat på dessa läckerheter.

En med visserligen stor mage utan knorr och knot

Anonym sa...

Lagar min egna kimchi här hemma och det är verkligen nåt som piffar upp alla rätter. Är halvkorean så maten ligger nära hjärtat, kul att det har fastnat hos dig med, men klart har man befunnit sig i Korea så kan man inte missa det.