2009-03-07

Vem ska göra vad?


Såg en debatt på tv om jämställdhet. Ett ämne man kan skriva tjocka böcker om. Ett par kommentarer får räcka från mig här och nu.

En av frågorna som kom upp var naturligtvis hur man hanterar hemmavarande med små barn och status för hemmafruar. Några vände sig kraftigt mot att Sverige utvecklats till ett samhälle där staten ställer villkor och är den part som ger ekonomiskt stöd i samband med barnomsorg. Traditionellt har det för kvinnor varit maken som haft den rollen. Man vände sig emot att samhället nu är byggt för förvärvsarbetande. Tja... Det skulle vara spännande att höra hur dessa kvinnor förklarar hur en annan modell skulle fungera för lågavlönade. Och hur den modellen skulle fungera i ett land där väldigt många kvinnor lever i hushåll utan män. Ska man ha högre löner baserat på om man är familjeförsörjare, oavsett kön? Eller ska det, hör och häpna, återigen vara så att man högaktningsfullt ger blanka fan i att det bara fungerar för en liten priviligierad grupp i samhället.

Men handlar egentligen huvudfrågan om ekonomiska system? Är det inte i grunden en fråga om andra saker? Som till exempel hur stort värdet är av att fäder spenderar tid hemma med sina små barn. Värdet för honom som far och partner. Att lära känna sitt barn ordentligt och etablera sig som en förälder som kan hantera barnets behov i vardagen. En partner som har full förståelse för vad det innebär att ha huvudansvar för barn och hem. Hur värdefullt är det att barnet får lära känna sin far? Och finns det ett värde för små barn att se pappa hantera vardagliga sysslor? Är det kanske så att man sedan ordnar det ekonomiska systemet efter att man värderat dessa frågor och några till. Jag tror att det är precis det vi gjort i Sverige. Om det fanns en bred folklig majoritet för att behålla saker och ting som de var på 40-talet i Sverige, då hade vi gjort det. De flesta av oss tycker om utvecklingen med större individuell frihet även för kvinnor. Inte minst när det gäller ekonomi, yrkesliv och familjeliv.

Frågar man mig är vi inte framme än. 2007 var medelinkomsten för kvinnor 178 650 kronor och för män var siffran 241 837 kronor. Jag förstår varför det är så men jag förstår inte varför det ska vara så. Gör ni?

Inga kommentarer: