2008-03-31

Hur blir det i Zimbabwe?


Valresultatet från Zimbabwe dröjer. Världen hade väntat sig ett svar i morse men inte ens nu på kvällen har det hörts någonting säkert. Oppositionen sa redan igår att de vunnit. Anklagelser om valfusk har hörts om och om igen. Zanu PFs ledare Robert Mugabe hävdar att han inte skulle kunna sova om han fuskat men att han inte behöver fuska eftersom folk stöder honom.

När jag var en glad lite skolflicka i Harare såg man Mugabe som en frihetshjälte. Han var den som skulle göra Zimbabwe helt och bra igen efter många års kolonialisering. Då var en zimdollar värd ungefär sju svenska kronor. Idag kostar en limpa bröd ett par hundra tusen zimdollar. Mina gamla klasskamrater från Chisipite Highschool finns nu spridda över världen. Fiona bor i Australien, Perry-May i England och Morag i Sydafrika. För att nämna några. Man bor inte gärna kvar i Zimbabwe. Det har blivit för svårt.

Man kan inte annat än bli sorgsen. Det finns ingen idag levande som har upplevt ett självständigt och demokratiskt styrt Zimbabwe. Det är fortfarande en dröm. Ekonomin är söndertrasad. Det fria ordet kväses. Medellivslängden är den lägsta i världen. Människorna som lever där är värda ett bättre öde än så.

Det är vi alla.

1 kommentar:

Anonym sa...

Att en en så gammal gube kan vara så makthungrig och självisk.

USCH!

En som aldrig varit i landet men känner några som har.